Wat is triatlon

Wat is triatlon?

triatlon symboolEerst een woordje uitleg over het begrip IRONMAN dat in één keer het ontstaan van de triatlonsport verduidelijkt.

De IRONMAN triatlon had een zeer bescheiden aantal beginners. Een groep Amerikaanse Mariniers (US Navy Seals), gestationeerd in Hawaii, discuteerden tijdens de prijsuitrijking van een loopwedstrijd over wie de best getrainde atleten ter wereld waren. Waren het de zwemmers, de wielrenners of de lopers? Commandant John Collins besloot dat er maar één manier was om dit te achterhalen. Hij stelde voor om drie bestaande wedstrijden te combineren. Achtereenvolgens af te leggen waren: de Waikiki Roughwater Swim (2,4 mijl), de Around-Oahu Bike Race (112 mijl, origineel een twee daags evenement) en de Honolulu Marathon (26,2 mijl). ”Wie als eerste finisht zal de IRONMAN genoemd worden”, zei Collins. En zo was de IRONMAN triatlon geboren.

Vijftien mannen namen deel aan dit eerste evenement op 18 februari 1978. Twaalf atleten bereikten de eindstreep. Gordon Haller won dat jaar in een tijd van 11 uren 46 minuten en 58 seconden.
Sindsdien is de IRONMAN geëvolueerd tot een internationaal fenomeen. Met 16 goedgekeurde volle-afstand wedstrijden wereldwijd, komt IRONMAN tot in alle uithoeken van de wereld en heeft wedstrijden op elk werelddeel met uitzondering van Antarctica.

De 3,8 km zwem-, 180 km fiets- en 42,2 km loopwedstrijd is een persoonlijke uitdaging waarbij gewoon aankomen een overwinning is op zich.

Natuurlijk gaat niet elke wedstrijd over deze afstand, maar zijn er ook de 1/2, 1/4 en 1/8 triatlon.

De eerst jaren werd de afstand van de volledige triatlon precies door 2 of 4 gedeeld voor deze kortere wedstrijden.
Zo verliep de halve triatlon dus over 1900 m zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen.
En de kwart bestond uit 950 m zwemmen, 45 km fietsen en 10,5 km lopen.

Sinds eind jaren tachtig zijn de afstanden vastgelegd als volgt:

  • Volledige (1/1) triatlon: 3,8 - 180 - 42,2
  • Halve (1/2) triatlon: 2,5 - 80 - 20
  • Kwart (1/4) triatlon: 1,5 - 40 - 10 (Olympische afstand)

Let op! Op internet wordt meestal triathlon (met een 'h' dus) geschreven. Dit is de Engelse schrijfwijze. Hou hier rekening mee bij het zoeken op een zoekpagina.